OSNOVNA ŠOLA DR. JOŽETA PUČNIKA ČREŠNJEVEC

V zavodu Osnovne šole dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, ki ime po enem izmed domačinov – dr. Jožetu Pučniku ( JOŽE PUČNIK )nosi od novembra 2007 in v katerem od januarja 2008 deluje tudi vrtec, s svojim delom in ponosom izpolnjujemo vzgojiteljevo in učiteljevo poslanstvo in zraven vzgajanja in izobraževanja dajemo velik poudarek športnim in kulturnim vsebinam, ohranjanju kulturne dediščine in povezovanju z ožjim in širšim socialnim okoljem.

Ponosno lahko zatrdimo, da smo kot prvi v naši občini zakorakali po poteh devetletke, prvi smo osvojili Eko listino in zastavo, prav tako pa je naša šola med prvimi v državi, ki je za svoje delo prejela listino Otrokovim pravicam prijazna šola. Prav tako smo prva Unesco šola v občini Slovenska Bistrica.
Medsebojne odnose gradimo in krepimo znotraj razredne in šolske skupnosti. Številni projekti, ki jih izvajamo skozi vse leto, pa skrbijo za odnose do sočloveka, narave, lastnine in knjige. Verjetno vas bo presenetil podatek, da na šoli vsako leto zaključi Ingoličevo bralno značko skoraj 90 % otrok. To ni edina oblika ljubezni do knjige, saj vsako leto zaključi angleško bralno značko skoraj četrtina učencev. Branju posvečamo veliko pozornosti tudi z različnimi projekti (Bralni nahrbtniki za učence od 1. do 5. razreda, Rastem s knjigo v 7. razredu, Skupno domače branje od 6. do 9. razreda, Branje za dobro jutro od 1. do 3. razreda, Ingoličeva bralna značka od 1. do 9. razreda, Angleška in nemška bralna značka od 4. do 9. razreda).
Za slovensko šolo je v zadnjih letih zaskrbljujoč podatek o zmanjševanju števila otrok. Za našo šolo pa lahko rečemo, da s tem nimamo skrbi. Šolo obiskuje okrog 175 od 1. do 9. razreda. Vrtec pa smo z 2 oddelkov v letu 2008 razširili na 5 oddelkov v letu 2010.
V predšolsko vzgojo bo od 1. 9. 2023 vključenih 86 otrok, od tega 50 otrok v enoto vrtca na Črešnjevcu in 36 otrok v enoto vrtca na Leskovcu. Šolske klopi  bo v šolskem letu 2023-2024 obiskovalo 177 učencev. Toda ta naša majhnost, glede na število učencev, prinaša veliko prednosti. Vsi se med seboj zelo dobro poznamo in pri nas ne poznamo skrivanja v množici. Individualnost znotraj skupine je velika prednost naše šole.
Za standarde, ki jih lahko nudimo v obstoječi zgradbi, bi bilo maksimalno število otrok 200. Ob širitvi vrtca, ki se je lahko širil tako, da smo v namene predšolske vzgoje do leta 2017 odstopili šolske prostore, od novembra 2017 pa šola razpolaga z dvema dodatnima prostoroma in posebnim vhodom z garderobo za učence 1. in 2. razred, saj se je vrtec preselil v nove prostore.
Zaposleni na OŠ dr. Jožeta Pučnika se zavedamo, da brez volje, poguma, medsebojnega sodelovanja in še vedno vzgojiteljevega in učiteljevega entuziazma tudi vrtec in šola ne moreta delovati tako, kot si želijo starši, otroci, učenci in vsi, ki so kakor koli povezani z našim zavodom. Ob številnih projektih in prijetih listinah: Otroku prijazna šola, Eko šola in v šol. letu 2009/2010 tudi Kulturna šola (naziv smo ponovno potrdili v letu 2017 in 2021) in šolskem letu 2011/12 še Unesco šola- od aprila 2015 z mednarodnim statusom , Zdrava šola in šola v Erasmus projektu, se sprašujemo, ali nam to pove kaj več, kot že vemo?
Zadovoljni obrazi, nasmejana lica, iskrive oči, uspehi na tekmovanjih, druženje na hodnikih, garderobi, igrišču, čas za pogovor, spoštovanje krajana, starša, sošolca, učitelja, učenca, kuharice, čistilke, hišnika, so vrline, ki se ne osvojijo v enem letu. To je proces. To je vzgoja. To je sodelovanje. To je spoštovanje. To je spoznanje, da smo različni. To je poznavanje dolžnosti. To je poznavanje pravic. To sta šola in vrtec na ČREŠNJEVCU, ki jo spremljata naslednji viziji:

  /šola/

 ” Jat, ti, mi vsi sprejemamo sebe in druge ljudi.”
 

  /vrtec/

Srečni, vedoželjni in zdravi otroci ter zadovoljni starši in delavci.

 

Ravnateljica Lidija Milošič, univ. dipl. ped. 

PRIHAJAJOČI DOGODKI

KOLEDAR DOGODKOV

junij 2024
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« Maj   Jul »
Dostopnost