V petek, 24. 3. 2023, smo se koordinatorji Unesco ASPnet šol odpravili v Nemčijo, v Nürnberg na Bavarskem. Cilj ekskurzije je bil spoznati delovanje njihove mreže Unesco šol in najti skupne točke za sodelovanje.

V zgodnjih jutranjih urah smo potovanje pričeli v Ljubljani. V Nürnberg smo prispeli okoli 12. ure, kjer so nas sprejeli vodje in koordinatorji Unesco ASPnet šol na Bavarskem. Srečanje smo nadaljevali  v šoli Bertolt Brecht Schule, ki deluje v povsem novi skoraj nič energijski stavbi. Spoznali smo način delovanja mreže šol na Bavarskem in ob predstavitvah posameznih primerov spoznali, da organizirajo in sodelujejo v zanimivih in privlačnih projektih. Na delavnicah smo skupaj z nemškimi kolegi spoznali, da imamo vsi želje po sodelovanju v prihodnosti, a da nas na tej poti čakajo enaki izzivi in ovire, ki pa jih bomo poskusili premagati.
Po 5-urnem srečanju smo se odpravili v hotel in večerjo v mesto Nürnberg. Naslednji dan pa smo po zajtrku odšli na voden ogled mesta, kjer smo se ob duhovitem vodniku in njegovi polomljeni angleščini sprehodili do glavnega trga, nato pa do Dürerjevega spomenika, na grad in nato še do Dürerjeve hiše. Po kosilu smo se počasi odpravili nazaj v Slovenijo, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.
Več o srečanju si lahko preberete tudi na spletni strani Unesco ASPnet: https://www.aspnet.si/aktualno/slovenski-ucitelji-mreze-aspne-na-obisku-pri-nemski-mrezi-aspnet-v-nurnbergu.html

Katja Skubic,
koordinatorica Unesco ASPnet šoleDostopnost